Sörmland

Sexbrottsdömda inom barnomsorgen

Dömda sexualbrottslingar kan arbeta med barn inom Eskilstuna kommun och på flera andra håll i landet. Sedan början av 2000-talet ska alla som börjar jobba inom barnomsorgen och skolan, enligt lag, visa upp utdrag ur brottsregistret. Men de som började arbeta innan lagen trädde ikraft går inte att kontrollera och därför kan man idag inte ge några garantier från kommunens sida.

– Lagstiftningen skulle ge oss rätt att kolla även dem som redan är anställda, tycker Rolf Brunell, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Enligt lag måste de som vikarierar eller anställs inom skolan och barnomsorgen, visa upp utdrag ur brottsregistret. Men en kartläggning, som TV4:s Kalla fakta gjort, visar att många slinker igenom. 75 dömda sexbrottslingar, som har arbetat som vikarier sedan 2003, arbetar idag med barn i de kommuner som kartlagts.

Och över 100 av landets vikarier inom barnomsorgen finns med i polisens hemliga misstankeregister, för att de under de senaste tio åren har varit skäligen misstänkta för sexbrott mot barn.

Några siffror för just de Sörmländska kommunerna finns inte med i undersökningen, men Rolf Brunell säger alltså att det inte finns några garantier för att misstänkta sexbrottslingar inte arbetar på länets skolor.

I Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping uppger ansvariga, som Radio Sörmland talat med, att man alltid begär utdrag ur brottsregistret när det gäller nyanställningar och vikarier inom barnomsorgen och skolan. Men praktikanter kan man idag inte kontrollera.

 Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".