Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kontroversiell förskola får bidrag

Förskolan Al Sadikin, som planeras i Nyfors i Eskilstuna, får ekonomiskt bidrag av kommunen. Det framgår av förslaget till barn- och utbildningsnämnden som blev offentligt på torsdagen. Men socionomen Usama Mostafa, som står bakom ansökan, är kritisk till kommunen som inte vill ha en renodlad muslimsk förskola.
Egyptiern och socionomen Usama Mostafa ville starta en enskilt driven muslimsk förskola i Nyfors i Eskilstuna. I januari fick han tillstånd, men inga bidrag. Det var i praktiken omöjligt att starta förskolan utan bidraget. Socialdemokraterna och vänsterpartiet sa nej till bidrag av ideologiska skäl. Ordföranden i nämnden, Jörgen Danielsson (s), menar att en religiös förskola kan leda till uppdelning av olika grupper i samhället och ökade motsättningar. - Jag tror att det finns en risk att man öppnar upp för fler ideologiska eller religiösa förskolor och risken finns för ökad segregation. Det minskar möjligheten för barn att träffa människor med olika bakgrund. Fundamentalister Men Usama Mostafa anser att politiker som säger nej till en muslimsk förskola för barn med en annan kultur och religion är fundamentalister. Han ifrågasätter varför barn med grunden i islam ska tvingas annamma julen och påsken som bygger på den kristna traditionen. - Man ska tillåta alla grupper att utöva sin religion även i förskolor, men det bygger på att kristna och muslimer respekterar varandra. Mostafa har, säger han, tvingats tona ned den muslimska prägeln i sin nya ansökan, och istället satsar han på en förskola för hemspråk där svenskan dock är grundspråket. Han är ändå nöjd att han föreslås få starta förskolan och få 150 000 kronor i bidrag för det. - Det är underbart. Det är ett steg framåt för ett Sverige för olika individer med olika etnisk bakgrund, även om vi inte nådde ända fram, menar Usama Mostafa. Nämnden fattar beslut om bidraget och tillståndet den 13 mars.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".