Viktigt med snabb hjälp till barn med anorexi

Det är viktigt att hjälpen till barn som drabbats av anorexi kommer snabbt. Det menar Nadja Blomkvist, som är överläkare vid ätstörningsteamet i Eskilstuna.
Det kan vara mycket svårt att snabbt få den hjälp man behöver om ens barn som har drabbats av ätstörningar, anorexi. Det berättade en mamma i våra sändningar i morse. -Kroppen kommer i ett svälttillstånd, den går på sparlåga. Alla funktioner dras ned; ämnesomsättningen, mag-tarm-kanalen och även hjärnan fungerar sämre. Det är svårt att ta sig ur. Det är som en ond cirkel, säger Nadja Blomkvist, överläkare vid ätstörningsteamet i Eskilstuna. Och den här onda cirkeln drabbar inte bara barnet, säger Björn Erikson som jobbar som vårdare på kliniken. -Det är en familjeangelägenhet, eftersom det kräver så mycket förståelse och tar så mycket kraft från föräldrarna. Finns det syskon, så blir ju de också drabbade, i och med att det blir så koncentrerat och fokuserat på barnet som har det här problemet. För att öka möjligheterna för alla att så snabbt som möjligt få den hjälp man behöver så startar på måndag ett nytt samarbete mellan barn- och vuxenpsykiatrin i Nyköping där man försöker samla kompetensen kring de här problemen. Ätstörningsteamet i Eskilstuna startade sin verksamhet för knappt två år sedan. Och enligt överläkaren Nadja Blomkvist är det en förutsättning att föräldrarna är med för att barnen ska bli friska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".