Mycket fördomar på skolorna i Katrineholm

-Vi har misslyckats med att motarbeta fördomar, det menar barn- och ungdomsnämndens ordförande i Katrineholm, socialdemokraten Anneli Hedberg, efter en undersökning som två gymnasieelever gjort.
Undersökningen, som ett par elever på Duveholmsskolan gjort, visar att en stor majoritet av eleverna i grundskolornas högstadier har fördomar mot invandrare, och särskilt mot muslimer. Över 70 procent av de tillfrågade högstadieeleverna vid Tallås- och Nyhemsskolan i Katrineholm anser att det finns fördomar på skolan, och hela 67 procent av eleverna anser att det finns fördomar om muslimer på skolan. Bakom undersökningen ligger två gymnasieelever vid Duveholmsskolan som själva har invandrarbakgrund, syskonen Ashwag och Moshtag Roozbayani från irakiska kurdistan. Fördomarna ser, enligt undersökningen olika ut, men bygger på att eleverna tror att saker de ser i media och som de införlivat i sina egna värderingar har med religionen islam att göra. Terrorism och herdersmord, Moshtag menar att det är en liten grupp extremister som ligger bakom, men sen döms alla muslimer för detta. Ashwag menar att vuxna har ett stort ansvar för att fördomarna frodas, och hon har svårt att tycka att skolan lyckats särskilt väl.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".