Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Katrineholm

Katrineholms tingsrätt läggs ned

Publicerat torsdag 13 mars 2008 kl 12.30

Katrineholms tingsrätt lägg ner. Tingsrätterna i Katrineholm och Nyköping ska slås ihop och bilda en tingsrätt med kansli i Nyköping. Det beslutade regeringen på torsdagen Men åsikterna vilka konsekvenser beslutet får går isär.
– Det var dystert för oss, men inte oväntat. Vi hade hoppats att det beslutet skulle ligga längre fram i tiden. Personalen är förstås orolig för vad som ska hända dem, säger lagmannen i Katrineholm, Rolf Holmgren.

Två tingsrätter ökar kvalitén med ökad specialiseringen bland domarna, utveckling av personalen och ökar möjligheten att rekrytera exempelvis domare, enligt en tidigare utredning från Domstolsverket, men frågan är hur rättssäkerheten påverkas?

– Om man med rättssäkerhet menar att det döms riktigt så kanske det inte påverkar, men det blir svårare för de som bor i våra kommuner att komma till förhandlingar. Risken är också att fler förhandlingar får ställas in och tas om därför att de som inte är så intresserade av att delta i domstolens verksamhet får än svårare att ta sig till domstolen än om domstolen ligger nära, säger lagman Rolf Holmgren.

Men Magnus Widebäck, lagman vid Nyköpings tingsrätt anser att kvalitén vid domstolen ökar med en sammanslagning. En större tingsrätt med fler domare gör domstolen mindre sårbar och det blir lättare med rekryteringen av jurister.

– Det är så mycket att vinna för domstolarna och kvalitén.

Men kommunalrådet Göran Dahlström, socialdemokraterna, är mycket kritisk och menar att det försvinner högutbildade från kommunen, påverkar en redan hårt ansträngd arbetsmarknad och att transporterna blir längre för medborgare och för polisen.

– Det är olyckligt för vi har en mycket väl fungerande tingsrätt. Polisen kommer att få transportera människor till och från Nyköping och det gäller ju även psykpatienter eftersom landstinget beslutat att lägga ner avdelning fyra och flytta den till Nyköping. Det är polisen mycket oroade för och riskerar bli ett transportkompani. Vi tappar också arbetstillfällen som kräver en högre utbildning och det är det vi behöver i Katrineholm.

Den sörmländska riksdagsledamoten, socialdemokraten Fredrik Olovsson, säger i en kommentar att nedläggningen av tingsrätten en stor besvikelse. Han har vid flera tillfällen försökt få justitieminister Beatrice Ask att ställa upp för tingsrätten, men alltså inte lyckats, säger han

– Jag hade hoppats att regeringen skulle avföra frågan om att lägga ner tingsrätten i Katrineholm från dagordningen och istället lägger regeringen ner den. De vinster i form av effektivitet man pekar på i sitt förslag om nedläggning inte är trovärdiga. Katrineholms tingsrätt är väl fungerande och effektiv. Jag kommer självklart att göra vad jag kan för att tingsrätten blir kvar, men jag har inga stora förhoppningar om att det ska lyckas, säger Fredrik Olovsson.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".