Stora löneskillnader mellan kvinnor och män

I Katrineholms kommun har kvinnorna löner som är omkring 87 procent av männens lön. I Eskilstuna är procenttalet något högre. Det visar siffror som Sveriges Radio Sörmland har tagit fram.
En man som är lärare i bild, musik eller idrott i Katrineholm har en medianlön som är 2300 kronor mer än kvinnornas. Lönen för en låg- eller mellandstadielärare skiljer drygt en tusenlapp till männens fördel. I Eskilstuna är trenden den motsatta. Ann-Sofie Winberg, som är lärare på Skogsborgsskolan i Katrineholm, tror att kvinnor inte är lika bra på att löneförhandla som män. Till stor del beror det på traditioner, tror hon. Enligt både Lärarförbundet och kommunen, så beror löneskillnaderna i Katrineholm på att medelåldern för män är högre, vilket också ger en högre lönenivå. De flesta nya lärare som rekryteras är kvinnor och i början har de en lägre lön än genomsnittet. Men det är inte så att kvinnor får lägre löner för att de är kvinnor, försäkrar Eino Ewald, vice ordförande i lärarförbundet i Katrineholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".