Nya miljögifter hotar Östersjöns sälar

Nu varnar forskare för nya gifter som kan hota Östersjöns sälar. Allt fler sälar drabbas av sår på tarmarna, nåt som kan leda till döden.
Mer än hälften också av de unga djuren har tarmsår, och forskarna vet än så länge inte vad det beror på. -Vi har tittat på flera så kallade nya miljögifter, bland andra bromerade flamskyddsmedel, men sälarna har så många olika kemikalier i sig, så det är svårt för oss att identifiera ett ämne som orsakar det här, säger Anna Roos, miljögiftsgforskare på Naturhistoriska riksmuséet. Hon menar att risken är att det här leder till en snabb minskning av den ny ökande sälstammen. Det var på 60-talet det dök upp sälar med mängder av olika skador, deformerade käkar, förstörda tandben, söndervittrade skallskelett och också inre skador. Många honor hade sammanvuxen livmoder vilket ledde till att de var sterila. Och stammen havererade. Från ungefär 100.000 vid seklets början var de bara knappt 4000 kvar. Orsaken var framför allt miljögiftet PCB och när det förbjöds i mitten av 70-talet minskade halterna i Östersjön och sälarna började bli fler igen. Skadorna är inte helt borta, men sälarna mår mycket bättre idag. Men det finns nya orosmoln, och sjukdomen som orsakar tarmsår är en av dem. Vad det beror på vet inte forskarna än, men det kan vara ett nytt miljögift.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".