Oxelösund ser över aktieplacering i krigsindustri

Oxelösund ska se över sin policy för hur kommunen placerar sina pensionspengar för dom anställda. Detta sedan det visat sig att kommunen bland annat investerat i Motorola som räknas som ett av dom största förtagen i amerikansk krigsindustri. Även Landstinget Sörmland och Nyköpings kommun har samma förvaltare och policy.
Oxelösunds kommun har genom en fondförvaltare placerat pensionsmedel i amerikansk krigsindustri och kan därmed bli vinnare om aktiekursen går upp eller om försäljningen av vapentillbehör ökar i samband med ett eventuellt krig mot Irak. Kommunen har en gummiparagraf i sin policy där det sägs att placeringar ska undvikas i företag som har sin huvudsakliga verksamhet inom krigsmaterialbranchen. Både Landstinget Sörmland och Nyköpings kommun har samma förvaltare och samma skrivningar i policyn. Men ansvariga vare sig i landstinget eller i Nyköpings kommun säger sig veta vilka företag som förvaltaren Carlson investment investerat i.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".