Mord på Saddam eller bomber mot civila?

Biskopen Jonas Jonsson kommenterade på tisdagen ett kontroversiellt debattinlägg i Svenska dagbladet. Diskussionen handlar om mord på Saddam Hussein eller bomber mot civila i Irak.
Prästen i Svenska kyrkan Sverker Tronet har fått starka reaktioner på sin åsikt att mord på Iraks diktator Saddam Hussein är bättre än att bomba civila. I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet anser han att en mordaktion mot Saddam är att föredra framför ett krig som drabbar hundratusentals civila. Vare sig ja eller nej Biskopen i Strängnäs stift, Jonas Jonson, säger till TT att det är lätt att förstå resonemanget. Han säger att kyrkorna under århundradens lopp utvecklat tydliga kriterier för när våld skulle kunna användas. Han pekar på exempel från historien om attentat mot terrorledare, som bland andra Hitler, där även kristna varit inblandade. - Men då har det handlat om människor i det egna landet som försökt göra sig av med en despot. Det är en viktig skillnad. Världen skulle bli en förfärlig plats om folk tog saken i egna händer och bestämde vilka som ska plockas bort, säger Jonson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".