Kurs krävs för handel med djur

Från och med årsskiftet ska alla djurhandlare ha genomgått en grundutbildning för att få bedriva handel med djur, det har jordbruksverket bestämt.
Just nu finns bara en utbildare som är godkänd av jordbruksverket och det är zoohandlarnas egna branschorganisation. Maria Blixt och Catrine Johansson driver sedan sex år tillbaka en zooaffär i Nyköping men i branchen har de varit längre än så. Enligt jordbruksverkets regler så ska alla djurhandlare innan årsskiftet ha genomgått en grundkurs för att få handla med smådjur. Grundkursen är en av samanlagt sex kurser som djuraffärsinnehavare nu ska gå för att kunna handla med alla sorters smådjur. Efter grundkursen är det specialkurser med inriktningar på bland annat burfåglar, gnagare och fiskar. Varje kurs kostar 3000 kronor och det finns bara en enda utbildare som har fått tillstånd av jordbruksverket att hålla kurser. Varken Blixt eller Johansson har ännu gått någon kurs och det är de inte ensamma om bland landets djurhandlare. På grund av att det är så många som ännu inte gått kurserna så har jordbruksverket beslutat att skjuta på kravet på specialkurserna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".