Fler döda bottnar i Östersjön

Antalet döda bottnar i Östersjön ökar trots stora insatser på lokala avloppsreningsverk. Det visar en rapport från naturvårdsverket där 10 års studier av över 50 skärgårdsområden ingår.
- Det är förvånande, säger Per Jonsson, forskare vid Stockholms universitet, en av dem som står bakom rapporten.
Fyra sörmländska fjärdar ingår i undersökningen - från Himmerfjärden söder om Södertälje till Tvären och Stussviken utanför Studsvik. De iaktagelser som gjorts är att utvecklingen med övergödda döda bottnar varit ungefär lika illa i Himmerfjärden, som i 30 år tagit emot avlopp från cirka 250 000 människor, som i Tvären utan nämvärda utsläpp. - Resultatet var inte vad vi hade förväntade oss när vi började. Utvecklingen är deprimerande. Det är en stor ekologisk katastrof när bottendjuren slås ut. Det som händer på bottnarna är en indikation på att det inte står rätt till vid vattenytan heller, säger forskaren Per Jonsson. "Begränsa alla utsläpp" Rapporten går inte in på vilken roll kväveläckaget från jordbruket har, men slutsatsen som dras är att det cirkulerande vattnet ute i havet är så övergött att det inte går att se några större effekter i skärgårdarna av långtgående lokal avloppsrening, men Per Jonsson vill inte gå så långt att han anser att investerigar i effektiva avloppsreningsverk är missriktade insatser. - Nej, nej, nej, absolut inte. Det vi måste tänka på är att begränsa alla typer av utsläpp till Östersjön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".