ESKILSTUNA

Rektor kritisk mot friskolor

Under de senaste fem åren, har fyrtiofyra procent av alla grundskoleelever i Sverige, hoppat av den kommunala skolan, och börjat på friskola i stället. Att friskolorna släppts fram i den här omfattningen, är ett stort misstag. Det tycker Kerstin Soläng, som är rektor på den kommunala Fröslundaskolan, i Eskilstuna.

Kerstin Solän säger att det tvingar in skolor i en situation där de måste lägga kraft och energi på marknadsföring. Och där rektorn tvingas in i en roll som marknadsförare istället för pedagogisk ledare.

Men de elever Sveriges Radio Sörmland möter på Fröslundaskolan i Eskilstuna tror att friskolor kan gynna den kommunala skolan, i och med den fria konkurrensen.

I Eskilstuna finns idag sammanlagt 28 kommunala grundskolor - till hösten 27 när Tunafors helt stänger dörrarna. Samtidigt finns två friskolor i Eskilstuna som bedriver grundskoleutbildning: Sverigefinska skolan och Internationella Engelska skolan. Till hösten öppnar troligen ytterligare en friskola - British junior.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".