NYKÖPING

Avled i häkte men borde fått intensivvård

Ett dödsfall som 2005 inträffade på häktet i Nyköping hade kunnat undvikas om personalen hade förstått att den intagne mannen var svårt sjuk i lunginflammation. Den granskning, som Ekot gjort visar att mannen trots det hölls inlåst och att ingen läkare tillkallades.

Kriminalvården anser att ingen av häktesvakterna har gjort något fel, men överläkare Christian Simonsberg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg säger att det är självklart att mannen hade behövt sjukhusvård och att hans liv hade kunnat räddas.

Ekot har visat läkaren Christian Simonsberg handlingar från kriminalvården. Han säger alltså att den 31-årige man, som vi kallar Dejan, var svårt sjuk och i behov av vård.

– Vilken sjukvårdsutbildad som helst skulle ha förstått att mannen behövde vård. Han skulle ha tagits till sjukhus och hans liv skulle ha kunnat räddas om han fått vård, säger Christian Simonsborg.

Men Dejan fick ingen sjukvård. Istället låg han och dog i cellen i Nyköping medan häktesvakterna såg på.

Vakterna förde ett noggrant protokoll över hur Dejan mådde de sista timmarna, men ingen kontaktade läkare eller tog honom till sjukhus, vilket troligtvis hade räddat honom.

Lunginflammation botas med antibiotika, och är normalt ingen sjukdom som unga människor dör av i Sverige.

Under nästan sex timmar förde vakterna det detaljerade protokollet över Dejans tillstånd.

I protokollet, som Ekot har, står det att han är att han är svårkontaktad, att han reagerar på tilltal, sluddrar, kissar ner sig. I den sista noteringen konstaterar vakterna att Dejan andas.

Dejan dog i sin cell på söndagseftermiddagen den 18 september 2005. Enligt kriminalvårdens utredning har ingen på häktet gjort något fel. Dejan dog akut - och det fanns inga tecken på att var sjuk - enligt kriminalvården.

Visserligen hade vakterna sett att han var svag, men det tolkade dom som narkotikaabstinens - eftersom Dejan höll på med en avgiftning, en s.k. nedtrappning. Ingen på häktet reagerade på att Dejan inte alls hade de symtom som är vanliga vid en abstinens.

En person som är abstinent är rastlös och har svårt att sitta stilla, Dejan däremot låg svårkontaktad i sängen.

Bo-Göran Bodin, ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista