SÖRMLAND

Hård kritik mot landstingsledningen

Den styrande landstingsmajoriteten får hård kritik av landstingets egna revisorer. Det gäller brister i hur den politiska ledningen styr verksamheten och för att den agerade för sent för att göra något åt det stora budgetunderskottet.

Den borgerliga landstingsledningen får kritik för sitt sätt att leda och styra verksamheten och hälso- och sjukvårdsnämnden får kritik för det sätt den agerat när det gäller det stora underskottet på drygt 100 miljoner kronor. Det framgår av en revision av förra årets verksamhet. Enligt revisorerna är en god ekonomisk hushållning nödvändigt för att bland annat klara de framtida pensionerna.

I juni förra året så beräknades underskottet i hälso- och sjukvårdsnämdnen att hamna på 34 miljoner minus. Då signalerade divisionscheferna om att det kanske skulle bli nödvändigt med mer genomgripande strukturella förändringar för att komma till rätta med underskottet, men även om det gjordes en del så var det inte tillräckligt, enligt revisorerna, som menar att landstingsmajoriteten tog beslut om åtgärder ett halvår för sent.

Underskottet förra året på drygt 108 miljoner beror bland annat på höga kostnader vård utanför länet och höga läkemedelskostnader.

Landstinget granskar nu verksamheten för att se vad som behöver göras. Tidigare har ledningen sagt att det inte går att utesluta uppsägningar och genomgripande förändringar.

Landstinget får också kritik för att den inte lever upp till vårdgarantin. Men kötiderna har minskat och just nu är det enbart kö för de person som väntar på sin egen utredningen.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista