Nyköping

Inga häktesvakter förhördes av polisen

Ingen av vakterna på häktet i Nyköping förhördes i den polisutredning som skulle granska om det var tjänstefel av vakterna att inte kontakta läkare, när en svårt sjuk man dog inlåst på häktet i Nyköping 2005. Det visar Ekots fortsatta granskning av fallet. Polisen och åklagaren som höll i utredningen sitter alla i samma hus som häktet i Nyköping.

Den döde mannens lillebror säger att det måste vara självklart för alla att det inte var lämpligt att polis och åklagare i Nyköping skulle granska fallet.

– Bara som en sådan sak som en mindre ort som Nyköping, en mindre arbetsplats och här, en arbetsplats i samma hus. Det är väl klart att det är högst olämpligt att polismyndigheten i samma hus, som är dörr till dörr med häktet, ska utreda de här omständigheterna, som deras kollegor har gjort.

Ekots granskning har visat att den 31-årige man som vi kallar Dejan var i mycket sjuk i en lunginflammation. Enligt läkare var han ett intensivvårdsfall, ändå tog ingen honom till sjukhus eller kontaktade läkare. Istället förde vakterna i nästan sex timmar ett detaljerat protokoll över hur Dejan mådde under sin sista dag.

Var det tjänstefel av vakterna att inte kontakta läkare? När den frågan skulle utredas, var det alltså av poliser och åklagare i Nyköping.

Det är strax utanför Nyköpings centrum i ett ganska litet trevåningshus som polisen, åklagarna och häktet håller till.

Ekots granskning av den sekretessbelagda förundersökningen visar att ingen av dem som jobbade den helg när Dejan dog har förhörts. Totalt har två förhör hållits i utredningen, med häkteschefen och med Dejans kontaktperson, men ingen av dem jobbade alltså under den aktuella helgen i september 2005.

Polisutredningen är nu nedlagd. Det var inte tjänstefel, enligt åklagaren, att låta Dejan ligga och dö utan att någon kontaktade läkare.

Den ansvariga åklagaren, Michael Forsberg, vill inte ställa upp på någon intervju. Han säger till Ekot att han inte tycker att han behöver svara på några frågor, eftersom det skett en så kallad överprövning, som kom fram till att förundersökningen inte skulle öppnas igen.

Han säger också att han tycker att häktesvakterna gjorde mer än man kan begära. De inrättade ju faktiskt ett schema och gjorde täta kontroller av Dejan.

Men vad det egentligen var för mening med de här kontrollerna, eftersom ingen ändå kontaktade läkare, det har Michael Forsberg inte velat svara på.

Bo-Göran Bodin, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista