NYKÖPING

Ingen dagisplats utan betald avgift

Om föräldrarna slutar att betala dagis-eller fritidsavgiften så åker barnen ut, åtminstone i Nyköping där man stänger av barn vars föräldrar inte kan betala.

Över 2000 barn har stängts av från dagis eller fritids under de senaste fem åren i Sverige för att föräldrarna inte betalat avgiften. Vi har tittat på länets tre största kommuner och i Katrineholm har inget barn stängts av. I Eskilstuna hände det senast 2005 - att barnet fick stanna hemma vid obetalda avgifter.

På senare år har man som rutin att se barnets behov i första hand. Kanske behöver barnet gå kvar på dagis för att språkträna och träna sitt umgänge med andra människor och då har de fått gå kvar på sitt dagis ändå. I Nyköping har en familj fått hämta hem sina barn i år, och tre familjer förra året. Där ser man att dagis och fritids inte är en rättighet utan en omsorg som erbjuds den som kan betala.

– Vi tycker att det är rätt väg eftersom vi inte fått påvisat någonstans ifrån att det skulle drabba barnen på något sätt så därför gör vi så, säger Veronika Andersson som är kristdemokratisk ordförande i barn och ungdomsnämnden i Nyköping.

– Visserligen kan det drabba barnet så det är lite dubbelt det där, men när man diskuterar de här frågorna så kan man aldrig komma ifrån att det till syvende och sist är föräldrarnas ansvar, slutar Veronica Andersson.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".