SÖRMLAND

EU-moppen blir bara dyrare

Kostnaderna för att ha EU-moppe har ökat. I takt med att den blir allt populärare så ökar också antalet olyckor och framförallt stölder - därav blir försäkringspremien allt högre.

När många ungdomar och vuxna tänker skaffa EU-moppe till den första vårvärmen så har det blivit dyrare än i fjol. Förra året infördes en premieskatt på 32 procent av försäkringen för att täcka kostnader för allt fler trafikoffer, men stölderna har också gjort att en 15-åring som bor i stan kan få betala 10 000 kronor per år i halvförsäkring. En kalldusch för några kunder.

– En del sparkar bakut och drar sig ur, konstaterar också Andreas Gustavsson, som säljer EU-moppar i Eskilstuna.

– Ökningen av intresset börjar nu klinga av och det är inte ungdomar längre, som vill ha den. Även äldre har börjat handla EU-moppar i takt med stigande bensinpriser, fortsätter han.

Av dom 370 moppar som försvann förra året så kommer ungefär hälften av dem aldrig att återvända till sin rättmätiga ägare. Jimmy Karlsson tänker ibland på sin moppe.

– Jovisst, men den lär jag aldrig få se mer. Den lär inte finnas kvar i Eskilstuna i alla fall, säger han.

Någon ny EU-moppe tänker han inte heller skaffa.

– Nej, jag ska ta körkort i stället, slutar han.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista