eskilstuna

"Sjuksköterskor flyr ortopedavdelningen"

Personal flyr från ortopedavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, det hävdar Birgitta Stockenberg, som jobbar där som sjuksköterska. Arbetsmiljön är så dålig, att hon nu, bland annat till följd av det här, valt att säga upp sig, berättar hon.

Patientsäkerheten är hotad, menar Birgitta Stockenberg.
– Det är massflykt från ortopeden och ledningen verkar inte intresserade av att ta reda på vad det beror på, säger Stockenberg.

Vad tror du det här innebär för patienterna?

– Nu kommer man väl kanske få lägga dem i hissvänthallar och så, man pratar om patiensäkerhet men det kan man inte påstå att de har, menar Stockenberg.

Det är svårare att få tag på sjuksköterskor, som kan jobba på Mälarsjukhuset i år, än det brukar vara. Det berättar Gerd Agenstam, som är verksamhetschef för vårdplatsenheten i Eskilstuna.

En avdelning som får hålla stängt i sommar är ortopeden avdelning 18 på Mälarsjukhuset. Enligt sjuksköterskan Birgitta Stockenberg är en anledning till att det är svårt att få personal just dit, att jobbet är tungt och arbetsmiljön dålig.

Men verksamhetschefen Gerd Agenstam säger att det inte är något konstigt med stängningen.

– Vi måste stänga medicinvårdplatser nånstans det är något vi inte vill men vi har inte personal så att det räcker säger Agenstam.

Agenstam säger att hon aldrig hört någon kritik från någon om att arbetet för sjuksköterskorna på ortopeden skulle vara tungt och att det skulle vara orsaken till att flera nu valt att säga upp sig.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".