SÖRMLAND

Bönder värdesäkrar sin spannmål

Allt fler svenska bönder övergår till terminshandel för att värdesäkra sina grödor.

Det gångna årets kraftiga prishöjningar på spannmål har gjort det svårt för lantbrukarna att avgöra när det är bäst att sälja. Därför följer de utvecklingen i andra delar av världen.

– Som ett exempel, så har ju USA nu ökat sin skörd, med vad man räknar, ungefär fem procent på vetet. Och det gör ju att det blir mera spannmål på den marknaden. Det har ju också gjort att priserna har sjunkit de senaste dagarna.

– Samtidigt har vi en torka i Kina som påverkar ungefär 60 miljoner ton vete. Det påverkar ju priset uppåt, säger bonden Fredrik Paus, som är ordförande i Sörmlands spannmålsodlarförening.

Väderleksrapporter från Kina, USA och Australien har blivit lika viktiga för svenska bönder som det svenska vädret. Alla förändringar som påverkar utbudet av jordbruksprodukter på världsmarknaden märks numera direkt på jordbrukspriserna.

Det har blivit allt svårare att avgöra när det är bäst att sälja. De lantbrukare som kan, lagrar numera sin spannmål hemma på gården, i väntan på bästa säljtillfälle.

Sörmlandsbonden Fredrik Paus är nöjd idag, att han för några år sedan vågade satsa på en egen spannmålssilo. I silon i Stallarholmen vid Mälaren kan han också ta emot spannmål från kolleger som inte har möjlighet att lagra själva.

Efterfrågan på spannmål ökar stadigt och det har blivit möjligt att sälja direkt till uppköpare utan mellanhänder. Spannmålspriset är det stora samtalsämnet.

Den nya lantbrukargenerationen följer utvecklingen på dataskärmar, via bankernas nyhetsbrev och på jordbruksanalytikernas webbsidor på nätet.

Fredrik Paus som är ordförande för Sörmlands spannmålsodlare säger att alltfler lantbrukare nu väljer så kallad terminshandel för att försöka värdesäkra sina produkter, ett nytt sätt att handla som kräver särskilda kunskaper.

– Ska man hålla på med terminshandel, som en hel del börjat göra nu lite försiktigt, så är det lättare om man då hållit på med aktier och optioner. Har man hållit på med det tidigare, är det lättare att förstå den faktiska råvaruhandeln, som finns på nätet, säger Fredrik Paus.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".