ESKILSTUNA

Unga killar lär sig om jämnställdhet

Hedersrelaterat våld, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det är några av de frågor som ett gäng unga killar från Eskilstuna utbildats i under det här året. I dagarna avslutas utbildningen och tanken är att de i sin tur ska föra sina nyvunna kunskaper vidare till jämnåriga.

Idres Kareme är en av deltagarna på kursen och han tycker att frågorna som diskuterats varit viktiga.

– Det är viktig, för det är inte saker man pratar med sina kompisar om vardagligen. Så jag tyckte att det skulle vara bra att tala om detta och få lära sig nya saker, säger Idres Kareme.

Från början var det tänkt att kursen om jämställdhet och mänskliga rättigheter skulle ha anordnats i höstas. Men kommunen tvingades skjuta upp det hela till i år eftersom det var svårt att få unga killar att ställa upp.

Men utbildningen kom alltså i gång till slut. Från början var det tänk att man skulle vara 20 killar men fem var allt man fick ihop. Och de fem mellan 15- och 20 år gamla, som varit med, menar att kursen gett en hel del nya kunskaper.

– Jag har lärt mig massor, säger Idres Kareme.

Jämställdhetsutbildningen arrangeras av Stiftelsen Kvinnoforum. Och initiativet till den har tagits av integrationsgruppen inom arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Kursen har varit sex halvdagar lång, och innehållit olika övningar, diskussioner och gästföreläsare. Relationer, olika kulturella skillnader och invandrares situation var några av de frågor som diskuterades.

Nu är tanken att killarna ska sprida sina nyvunna kunskaper vidare till skolor och fritidsgårdar. 

– Vi tror att det är jätteviktigt att jobba med dessa frågor kontinuerligt, säger Zila Mawlod som arbetar i integrationsgruppen i Eskilstuna kommun.

Zila Mawlod tror att det är lättare för unga killar att påverka sina jämnåriga kamrater i jämställdhetsfrågor, än vad det är för vuxna. Och det är en anledning till kursen.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista