sörmland

Allt fler försäkrar husdjur

Antalet försäkrade husdjur i Sörmland har ökat med 30 procent under de fem senaste åren, idag är 20 000 husdjur i länet försäkrade.

Även djursjukvården växer fler väljer att behandla sina sjuka djur.

Det är en positiv trend anser Annika Henchen, veterinär och klinikchef på en av Eskilstunas djurkliniker men det finns en baksida.

– Om man vill ha kvar ett djur så mycket at djuren lider är det ju inte bra då får djuret inget värdigt liv, menar Henchen.

Det är framförallt de mindre djuren, som katter som försäkras i högre utsträckning nu. Försäkrade katter står för uppåt 40 procent av ökningen av försäkrade smådjur i Sörmland.

I ett av undersökningsrummen på djurkliniken finner vi katten Zorro, som är siames. Han och kattkompisen Samira tillhör Karin Winberg.

Hon har de försäkrade och besöker veterinären ganska ofta eftersom Zorro är lite sjuklig av sig. Men hon skulle inte behandla till vilket pris som helst, säger hon.
– Det ska vara ett värdigt liv för katten menar hon.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".