SÖRMLAND

Obduktionen bort från Nyköpings lasarett

Det kommer från och med i sommar inte längre att göras några obduktioner på Nyköpings lasarett. Beslutet tas under torsdagen, när alla 70-tal verksamhetschefer inom landstinget träffas för att prata om hur det stora underskottet ska kunna hanteras.

Per-Olov Gustafsson är avgående klinikchef på kirurgen i Nyköping, dit obduktionsverksamheten tillhör och han menar att det inte längre finns samma behov av obduktioner.

– Alla verksamheter försöker ju hitta besparingsmöjligheter. Helst ska dessa inte drabba patienter, säger Per-Olov Gustafsson.

För några år sedan obducerades omkring 30-35 procent av alla som dog på Nyköpings lasarett, nu är den siffran nere i omkring 15 procent. Det beror enligt Per-Olov Gustafsson på att det inte längre finns samma behov av att obducera. Med ny teknologi, som till exempel tredimensionell datortomografi, så kan man ta reda på vad personen har dött av, utan obduktion. Om behovet ändå finns så ska man efter sommaren ändå kunna obducera på Mälarsjukhuset.

Omkring en miljon beräknar landstinget kunna spara på den här förändringen - en förändring som av många skäl är nödvändig, enligt Per-Olov Gustafsson.

Nu under våren ser alla verksamheter inom landstinget över hur de kan spara, för att få ner underskottet för i år som har beräknats till 200 miljoner kronor. I slutet av våren och början av sommaren kan det sen bli aktuellt med politiska beslut, om ännu större förändringar. Det säger biträdande landstingsdirektör och personaldirektör Ingrid Mårselius till Sveriges Radio Sörmland.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".