Eskilstuna

Uppgörelse i Bideboaffären

Fackförbundet SKTF och Eskilstuna kommun har kommit överens om den tidigare kommunala enhetschefen Clas Bidebos avsked. Efter uppgörelsen har fackförbundet tagit tillbaka stämningen mot kommunen.

SKTF stämde Eskilstuna kommun inför arbetsdomstolen, eftersom facket ansåg att det var fel att avskeda honom, i samband med att han misstänktes för brott.

Claes Bidebo arbetade som chef för Datorteket i Eskilstuna med verksamhet för långtidsarbetslösa. Samtidigt var han aktiv i föreningslivet, bland annat som ordförande för kooperativet Bron som hade en butik för rättvisemärkta varor och drev olika biståndsprojekt.

Åtalet mot Bidebo handlade om att han i ett stort antal fall hade förskingrat pengar och egendom från Eskilstuna kommun. Uppemot två miljoner kronor skulle ha förskingrats från kommunen till förmån för olika föreningar där han själv var engagerad.

SKTF stämde kommunen tidigare eftersom facket ansåg att kommunen hade ansvaret och att de eventuella fel Bidebo gjorde berodde på brister i styrning och kontroll från arbetsgivaren sida.

Han friades av tingsrätten på nästan alla punkter, men dömdes för en mindre förskingring och ett fall av försök till förskingring till villkorlig dom. I hovrätten dömdes Bidebo för trolöshet mot huvudman till villkorlig dom och dagsböter. Högsta domstolen prövade inte fallet.

Uppgörelsen mellan Eskilstuna kommun och fackförbundet SKTF innebär att Bidebo får en ersättning på närmare 82 000 kronor.

– Det ha varit centrala förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Inför processen i Arbetsdomstolen har berörda parter tyckt att det var en bättre lösning än att driva det till en civilrättslig och arbetsrättslig process. Det gjordes en sådan bedömning, säger kommundirektören Jerker Parksjö.

Fredrik Blomberg 
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".