Sörmland

Protester mot privat apotek

På fredagen genomförde Pensionärernas Riksorganisation, PRO, en landsomfattande protest mot regeringens förslag att avskaffa apoteksmonopolet.

Utanför Apoteket Kronan i Eskilstuna stod bland annat Bengt Jacobsson som är PRO ordförande i Eskilstunas lokalförening och samlade namnunderskrifter.

Han är kritisk till regeringens förslag och har åsikter om vad en privatisering kommer åstadkomma.

– Det innebär mycket försämringar för människor som har mycket medicinering. Det förloras mycket kompetens om apoteket tas bort. Vi hoppas få behålla våra apotek, framförallt på mindre orter.

Regeringen vill att även andra än just apoteket ska få sälja läkemedel och kunna äga apotek. Runt om på Apoteken i Sörmland så som Nyköping, Katrineholm, Oxelsund, Eskilstuna och Strängnäs har PRO pratat med allmänheten, delat ut vykort och bett om namnunderskrifter som skall skickas in till socialminister Göran Hägglund.

– Jag tycker att det enbart är apoteket som ska sälja det. Börjar man sprida ut det på den privata sidan tycker jag inte att det är bra, säger Rune Jansson från Eskilstuna.

– Det blir lättare att komma åt om det finns i affärerna, det borde finnas både och, säger Birgit Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista