Sörmland

"Inte svårare få slutenvård"

Det kommer inte att bli svårare för sörmländska barn och ungdomar att få slutenvård när Barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland (BUP) lägger ner slutenvården efter sommaren. Det säger Katarina Granroth, som är verksamhetschef på Barn- och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna.

– Det kommer att få det de behöver.

Katarina Granroth anser att behovet av slutenvården är liten. De fyra platser som snart försvinner har till stora delar stått tomma och kostat mycket i dygnet runt personal, som alltid måste finnas där oavsett patienter eller inte.

Men Katarina Granroth menar att de barn och unga som i fortsättningen har behov av slutenvård kommer att få detta och då med stor sannolikhet på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Att det skulle bli svårare att få slutenvård när den är förlagd i ett annat landsting förnekas.

– Det är inberäknat i den utveckling vi gör. Det ska inte vara något bekymmer. Insatserna ska bli mer tillgängliga. Det blir korta vårdtider.

Landstinget kommer att omfördela resurserna från slutenvård till öppenvård, vilket är en trend i hela landet, enligt landstinget. Förra året var det i genomsnitt en och en halv patienter som var inskrivna på den slutna BUP mottagningen. Den mottagningen som finns på Mälarsjukhuset kommer att avvecklas efter sommaren. Nu vill man istället koncentrera resurserna till öppenvården.

Oppositionen inom landstinget, socialdemokraterna och vänstern är kritiska till att de fyra slutenvårdsplatserna inom barnpsykiatrin på Mälarsjukhuset tas bort. De menar att det är de svagaste i samhället som får betala när den borgerliga majoriteten ska spara pengar. De är också kritiska till att de inte fått vara med och diskutera frågan.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".