Strängnäs

Stort varsel inom skolan oroar i Strängnäs

Varslet om uppsägning som på fredagen lades inom skola och barnomsorg i Strängnäs blev högre än väntat. 98 personer berörs, bland dem lärare, elevassistenter, barnskötare och kuratorer. Det är den informationen som bland andra Lärarnas riksförbund i Strängnäs har fått från kommunen.

– Det är förfärligt. Det blir svårt att bedriva en bra undervisning. Kvalitén kommer givetvis sjunka drastiskt, säger Gun Lärnestad, ombud på Lärarnas riksförbund i Strängnäs.

– Vi förlorar ju många elevassistenter och våra elevassistenter är guld värda, att hjälpa oss med elever som har svårigheter. Och det mynnar ju ut i att barnen inte får det som de är berättigade att få.

Är det färre elever som går på de kommunala skolorna nu och det är därför man måste göra de här förändringarna, eller hur uppfattar ni det?

– Ja, det är det ju, för det har ju kommit till friskolor, men dessutom är det ju det här med att vi har för många skollokaler.

Och det är beslut på gång om det?

– Vi får se om politikerna vågar fatta beslut om det.

Vad har du för tankar inför framtiden efter det här?

– Jag är ledsen. Man rustar ned Strängnäs skolsystem fullständigt.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".