Strängnäs

Familjeverkstad startar i Strängnäs

Om en vecka drar familjeverkstan igång i Strängnäs, som första kommun i Sörmland. Det är en studiecirkel på familjecentrum, för föräldrar med barn mellan tre och tolv år.

– Ibland känner man att man skulle vilja ha någon annan att prata med, säger Karina Thermaenius, som besöker familjecentrums öppna förskola när Sveriges Radio Sörmland är där.

– Jag har ju märkt att när jag har släppt efter för att jag inte har orkat, eftersom jag är själv med alla barnen hemma på dagarna, att jag hotar som man inte ska göra, men man gör ju det, och sen kan man inte fullfölja hotet. Sen ger man med sig efter ett tag igen.  

Tillsammans med socionomen Mariana Grabos, jobbar förskollärare Marlen Lindell Eklund på familjecentrums öppna förskola och de är ansvariga för familjeverkstan.

– Jag tror att man ofta hamnar i något där det blir fel och så fortsätter det att bli fel, att det blir en nedåtgående spiral. Hur ändrar man det och får det att gå uppåt igen? Man kan nog behöva komma någonstans och få en brytning, när man känner att man har kört fast.

Åtta träffar är det meningen att det ska bli och varje träff har ett tema, som till exempel lek, rutiner, gränser och rädsla. Man kommer att se en film, diskutera och jobba med övningar.

– Det blir vardagsnära filmer om problem som uppstår lätt och ofta, inte alls några konstigheter. Bara att sitta vid sidan om och se någon annan göra misstagen gör ju att man kanske också ser vad som går fel. Men man kan också tänka, hur man gör i stället, det är ju så här det blir. Sen kan man diskutera tillsammans hur man kan göra på annat sätt. Jag tror att nästan alla känner igen sig i filmerna, säger Marlen Lindell Eklund.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".