SÖRMLAND

Sjukskrivna protesterar mot regeringen

Ungefär 200 personer protesterar mot den ”häxjakt” som man anser att regeringen bedriver mot dom sjukskrivna. På en namnlista som skickats in till socialdepartementet vänder man sig mot att dom som inte har full arbetsförmåga blir ifrågasatta, misstänkta och misstrodda.

Kritiken riktar sig mest mot att en sjukskriven som, efter sex månader bedöms kunna utföra någon form av annan arbetsuppgift, ska kunna anvisas jobb även på annan ort.

Sinikka Juola i Eskilstuna är en av dem som protesterar

Själv har hon varit sjukskriven från sitt jobb som barnskötare en längre tid men hon börjar känna sig som en boll som flyttas runt. 

– Det är så sjukt. En familj, där den ene har jobb här och den andra är arbetslös ska tvingas flytta till Luleå om det finns jobb där, säger hon.

– Det är så sjukt. De säger att de inte tänker på huset utan bara på att du ska ta jobbet där, berättar hon vidare.

Även eskilstunabon Maj Berg har skrivit under namnlistan och hon har en nära anhörig som framöver antagligen kommer att utsättas för en hårdare bedömning. Och hon litar inte på Försäkringskassans sakkunniga.

– Nej, det gör jag inte eftersom läkarna skriver sina intyg när de haft kontakt länge med patienten. Sedan ska en läkare helt utanför allt det här, en förtroendeläkare som Försäkringskassan har bedöma en person som de aldrig har sett, säger hon.

– De har bara ett papper att gå efter och det är inte klokt att det ska får vara på det viset, slutar hon.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".