1 av 2
Margaretha Furustrand och Marianne Andersson.
2 av 2
Ann Landerholm
STRÄNGNÄS

Alliansen har spruckit

Den styrande borgerliga alliansen i Strängnäs, har spruckit. Folkpartiet och centern lämnar samarbetet och inleder förhandlingar med socialdemokraterna.

– Vårt förtroende för Ann Landerholm är helt förbrukat, sa Marianne Andersson (c) och Margaretha Furustrand (fp) på en presskonferens idag.

Samarbetet inom alliansen har gnisslat i fogarna under en längre tid och nu har alltså folkpartiet och centerpartiet fått nog och säger upp samarbetet med alliansen. Bakgrunden är bland annat en omdiskuterad skolutredning.

– Vi hade krävt Ann Landerholms avgång men när moderaterna inte gick med på detta så var det här oundvikligt, säger Marianne Andersson från centerpartiet.

Ann Landerholm (m) är kritisk till de båda avhoppade partierna och menar att de inte står upp och tar ansvar för politiken i Strängnäs.
Det är inte moderaterna utan det är folkpartiet och centern som spräcker alliansen menar Landerholm.

– Jag beklagar att de inte respekterar valresultatet utan låter person gå före politik, säger Ann Landerholm.

Förhandlingar med socialdemokraterna
I kväll sätter sig centern och folkpartiet i förhandlingar med socialdemokraterna för att bilda ny politisk majoritet. Förutsättningarna för att lyckas samarbeta med socialdemokraterna är goda menar både centern och folkpartiet.

– Det är lättare att samarbeta på tre partier än på fem och vi har sen tidigare goda erfarenheter av att arbeta tillsammans med socialdemokraterna, säger Marianne Andersson.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".