Härbärget i Eskilstuna
Eskilstuna

"Hemlösas situation allt tuffare"

Hemlösa i Eskilstuna har en tuffare tillvaro och mår allt sämre. Det säger Carolina Bäck, som tillträtt en ny tjänst som personligt ombud för hemlösa i Eskilstuna, som är en av tio kommuner i landet med flest antal hemlösa.

– Det psykiska och fysiska måendet bland de hemlösa har blivit allt sämre, man ser hur det här utsatta livet tär och att de inte orkar med säger Carolina Bäck.

Härbärget i Eskilstuna ligger vackert vid ån som löper genom stan och här har Carolina Bäck också sitt kontor som personligt ombud för de hemlösa. Tjänsten har funnits i snart två månader och snart ska ännu ett ombud för de hemlösa börja sitt arbete med att hjälpa vid kontakter med olika myndigheter.

Bara sex kommuner i Sverige har fler hemlösa än Eskilstuna, som också märker ut sig i vårt län, enligt siffror från Socialstyrelsen. 330 hemlösa finns i Eskilstuna mot runt 60 i t ex Nyköping.

Carolina Bäck har jobbat på härbärget i nio år och tar emot i ett fikarum som har en gammeldags hemtrevlig känsla med gustavianska möbler och piano med kandelabrar.

Här på härbärget kan de utan hem få sova, men också få gratis grötfrukost, låna telefonen, läsa en tidning, se på tv. Den här platsen behövs för det har blivit hårdare att vara hemlös berättar Carolina Bäck.

Det har blivit svårare att ta sig tillbaka och att få hjälp med avgiftning för den som missbrukar. I dag finns beroendecenter i Eskilstuna som ger tabletter till den som vill avgiftas men man blir inte inlagd som tidigare och förlorar därmed all den stöttning som det innebar.

– Idag måste man gå dit varje dag för att få sina tabletter och har du ingen bostad så är det omöjligt att klara av det menar Carolina Bäck.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista