Dylan Martinsson
SÖRMLAND

Ökat tryck på skuldsaneringsrådgivare

Trycket på kommunernas rådgivning för budget och skulder har ökat kraftigt under senaste åren. Personer som söker och också får skuldsanering har också ökat mångfalt sedan man tog bort kravet att man själv först måste försöka göra upp med dem man är skyldig pengar. Dylan Martinsson i Eskilstuna har försökt det mesta för att bli av med sin miljonskuld.

– När jag sökte skuldsanering för många år sedan sa de att det gällde för lite pengar och att jag var för ung, säger Dylan Martinsson.

Dylan Martinsson har på egen hand försökt att göra upp med de han är skyldig pengar och det har varit ett omfattande jobb eftersom han varit djupt skuldsatt i många år men från skulder på över miljonen är de nu nere vid 700 000 kronor.

De personer som söker sig till kommunernas budget och skuldrådgivning har ökat under de senaste åren. Inte minst sen lagen om skulsanering ändrades förra året och i många kommuner kan man därför få vänta länge på sin första tid hos rådgivningen. I de sörmländska kommunerna tar det ungefär en månad att få en tid för ett första besök, men många söker hjälp alldeles för sent, berättar Merja Niemielä som är budget och skuldrådgivare i Eskilstuna.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Väntetid för skuldsanering:
Eskilstuna 4 veckor
Flen 3 veckor
Gnesta 3-4 veckor
Katrineholm 3 veckor
Nyköping 3 veckor
Oxelösund 3 veckor
Strängnäs 4 veckor
Trosa 2-3 veckor
Vingåker 3 veckor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista