SÖRMLAND

Regionförbundets direktör självkritisk

Efter all kritik mot Regionförbundet Sörmlands mångmiljonupphandling av bredbandstjänster från nu konkursade SB Broadband så är Göran Norberg, förbundsdirektör för Regionförbundet Sörmland, rejält självkritisk. Som mest var 300 kunder uppkopplade, men nätet är sen länge släckt.

– Med facit i hand kan man konstatera att vi nog aldrig borde genomfört den här satsningen, säger Göran Norberg.

Turerna kring SB Broadband har avlöst varandra, och i våra sändningar igår sa konkursförvaltaren Stefan Christensson att han inte kan utesluta att det förekommit oegentligheter som han kommer att lämna vidare till åklagare för bedömning.

Ännu är utredningen inte klar men enligt Stefan Christenson kan det ha förekommit luftfakturor där moderbolaget Simply Broadband fakturerat SB Broadband för en mängd tjänster som eventuellt aldrig levererats - för att komma åt de statliga pengarna i potten.

Christensson sade i våra sändningar igår att regionförbundet Sörmland borde ha dragit åt sig öronen mycket tidigare och gjort en noggrannare kontroll av SB Broadband som i princip saknade aktiekapital. Då hade miljonrullningen av skattemedel aldrig uppstått. Göran Norberg håller med om att regionförbundet gjorde en felbedömning.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".