SÖRMLAND

Brister i Sörmländska HVB-hem

För första gången har en stor granskning av HVB-hem runt om i hela landet gjorts. Det visar sig att det finns många brister i kvalitetsrutinerna, i dessa HVB-hem. Sex av de hem som granskats ligger i Sörmland.

Till ”hem för vård eller boende” så kallade HVB- hem kommer ungdomar med en ofta trasig bakgrund. Kanske har de missbrukande föräldrar, själva missbruksproblem eller så har de hamnat snett och behöver komma bort från uppväxtmiljön under en period.

För första gången har Socialsstyrelsen gjort en nationell kartläggning av HVB- hemmen, där samtliga länsstyrelser åkt ut till ett antal hem och pratat med såväl personal som de ungdomar som bor på hemmen och deras föräldrar.

I Sörmland finns ca 20 privatdrivna HVB-hem. Länsstyrelsen har i en första omgång undersökt sex av dem, alla i Gnesta och Flens kommun. Det visar sig att nästan alla har brister i säkerhets och kvalitetsrutiner, men Ann Cristine Grundström på länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, menar att det handlar om nedskrivna dokument och handlingsplaner inför tillexempel hur man ska agera när ett barn far illa. Hon säger att HVB-hemmen löser det i den dagliga verksamheten men att rutinerna måste finnas nedskrivna.

Två av de sex undersökta hemmen i Sörmland Meby och Boxtorp var helt utan anmärkningar när länsstyrelsen gjorde sitt uppföljningsbesök. I början av nästa år kommer slutrapporten då alla sörmländska HVB-hem ska vara granskade.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".