Advokater gör dåligt jobb åt asylsökande

Många asylsökande tilldelas flyktingadvokater som gör ett dåligt arbete, berättar Migrationsverkets personal för Ekot. Trots det fortsätter Migrationsverket att förordna dem. För den asylsökande kan en dålig advokat vara skillnaden mellan ett ja och ett nej.

Mohammad, som egentligen heter något annat, har erfarenhet av dåliga advokater.

– De säger alltid att vi kan inte jobba mycket på ett ärende, eftersom vi får betalt för ett antal timmar och vi kan inte jobba mer än så. 

För den som flytt från sitt hemland och är nyanländ i Sverige är det svårt att sätta sig in i och förstå svensk asylrätt. Därför får alla asylsökande ett offentligt biträde som ska hjälpa till att lyfta fram den asylsökandes hela historia. 

Det görs skriftligen i en inlaga till Migrationsverket, men många gånger är kvalitén dålig. Anne-Britt Andersson är beslutsfattare på Migrationsverket i Flen, hon visar hur ett offentligt biträde skrivit en knapp sida om en man från Irak. På fem rader beskrivs varför han flytt.

– Det brukar sällan vara så enkelt att det bara är ett par rader som är orsaken till att personen lämnat sitt hemland. Det säger nästan sig självt när man ser en inlaga på knappt en sida, att det måste vara något mer som ligger bakom.

Hur vanligt är det att du får dåliga inlagor på ditt bord?

– Det är säkert mer än hälften, säger Anne-Britt Andersson.

Anders Sundqvist, jurist på Rådgivningsbyrån för asylsökande, håller med om kritiken.

– Det blir mycket korta skrivelser. Det enda skribenten gör är att han redogör för vad den sökande sagt, okritiskt.

Så man relaterar inte till lagstiftningen?

– Nä, inte till lagstiftningen eller till det som man borde veta om situationen i landet, säger Anders Sundqvist.

Även Amnesty tycker att det finns allvarliga problem. Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty, säger att ombudens arbete kan vara skillnaden mellan att få eller inte få uppehållstillstånd för den asylsökande.

– Det är definitivt så att det har betydelse för asylprocessen och det har betydelse för den enskilde asylsökandes chanser i asylprocessen.

Migrationsverkets ledning säger att verket ska bli bättre på att ”plocka bort” dåliga biträden och verket arbetar med att ta fram nya rutiner, men än så länge får de dåliga biträdena arbeta kvar.

Trots att både handläggare, beslutsfattare och chefer på Migrationsverket i Flen är medvetna om att flera biträden gjort dåliga jobb plockas de inte bort från verkets lista över lämpliga offentliga biträden.

Mohammad tycker att det är orättvist att vissa asylsökande är hänvisade till dåliga ombud.

– Man känner sig hjälplös och man kan inte göra någonting.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Anna Herneck
annas.herneck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista