Helena Medin
ESKILSTUNA

Få och ojämnt fördelade yrkesvägledare

Studie- och yrkesvägledarna på grundskolorna i Eskilstuna är för få, ojämnt fördelade och i flera fall obehöriga. Bara en av Eskilstunas 28 grundskolor har en heltidsanställd studie- och yrkesvägledare.

Av de övriga grundskolorna är det många som löser studie- och yrkesvägledningen med små tjänster och ofta är det lärare som får arbeta som obehöriga studie- och yrkesvägledare.

Helena Medin, ordförande i Studie- och yrkesvägledarna på Lärarnas riksförbund i Eskilstuna, säger att det här påverkar både kvalitén och möjligheten till studievägledning. I slutänden leder det till att elever gör studieval de ångrar, säger hon.

– I dagens värld med alla val som måste göras är det viktigt med tidig planering. Det finns ju större risk för felval, säger Helena Medin.

Det har aldrig funnit så många olika utbildningar och yrken att välja på som nu, samtidigt som dagens barn och ungdomar fått mindre inblick i hur arbetslivet ser ut och fungerar. Något som gör att många anser att studievägledarna är behövs. Helena Medin säger att bristen på studievägledning i slutänden är en rättvisefråga.

– För elever från hem där man ej har en tradition att läsa vidare, är det oerhört viktigt med professionell yrkes och studievägledning, säger Helena Medin.

Johana Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".