VINGÅKER

Ungdomar rymde från behandlingshem

Fem unga män har rymt från Håkanstorps ungdomshem utanför Vingåker. Ett behandlingshem för pojkar mellan 16 och 20 år gamla som har problem med missbruk, kriminalitet och som lider av psykosociala problem.

– Personalen ringde själv och sade att den inte hade någon kontroll på ungdomarna där. De anställda låste in sig någonstans och hade väl satt sig i säkerhet, säger Kenneth Wiklund, vakthavande polisbefäl i Eskilstuna.

Det verkar som att killarna lyckats få tag på personalens nycklar, och på så sätt tagit sig ut. Det mesta pekar enligt polisen på att det hela var planerat. Det eftersom det trots att en hundpatrull snabbt var på plats inte gick att få tag på de fem rymlingarna, som verkar ha blivit upphämtade av bil.

Ingen ur personalen ska ha skadats allvarligt vid händelsen, men en anställd fick klämskador.

Fakta Håkanstorp:

39 anställda

Målgrupp:
Pojkar 16-20 år med pågående missbruk, kriminalitet samt allvarliga psykosociala problem.

Behandlingsinnehåll:
Institutionen bedriver motivations- och behandlingsarbete med transaktionsanalys som grundläggande psykologisk behandlingsteori. Aggression Replacement Training, ART, och vissa inslag hämtade från Kognitiv beteendeterapi, KBT, och Tolvstegsmodellen har integrerats i behandlingsarbetet. Även Återfallsprevention och hälsokunskap ingår.

Platsantal:
Avd Grankulla - akutavdelning, 6 låsbara platser
Avd Fläderbo - behandlingsavdelning, 10 låsbara platser

Upptagningsområde:
Östra Svealand, i mån av plats övriga landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".