Johan Thysell SYO-konsulent
Strängnäs

Studie- och yrkesvägledningen minskar

Grundskoleeleverna i Strängnäs kommer att få mycket mindre studie- och yrkesvägledning framöver. Det hävdar flera studie- och yrkesvägledare i kommunen. Redan idag har flera av skolorna få timmar med SYO-tjänster, som nu alltså blir ännu färre. Sammantaget försvinner drygt en tredjedel av studie- och vägledningstjänsterna.

Att tjänsterna försvinner är en följd av de varsel, som kommunen lagt, efter att det blir färre elever i de kommunala skolorna.

– Du får ju mindre tid med varje enskild elev, säger Johan Thysell, studie- och yrkesvägledare på Paulinska grundskolan i Strängnäs. Om man ska göra i princip samma jobb med mindre tid, då sänker man kvalitén.

Redan nu får Johan Thysell prioritera bort de yngre eleverna för att hinna med åttorna och niornas gymnasieval. Egentligen skulle han behöva jobba mycket mer med just de yngre eleverna, eftersom de kommande tillträdesreglerna till högskolan, som börjar gälla 2010, innebär att ett meritpoängsystem införs.

Redan vissa ämneskurser på högstadiet kommer att ge meritpoäng och påverka möjligheterna till högskolestudier, något som ju är för sent att informera om i åttan och nian.

Att grundskoleeleverna i Strängnäs nu riskerar att få ännu mindre hjälp i sina studieval kommer att få konsekvenser, menar Johan Thysell.

– Det är att man kanske gör ett felval till gymnasiet och sen när man kommer på det och vill byta över så är det fullt. Det som återstår då är att gå över till individuella programmet, men egentligen är man behörig till ett nationellt program. Man flyttar bara kostnaden någon annan stans.

Frank Stor, som är skolchef i Strängnäs, menar tvärt om att det inte blir några stora förändringar, i och med att studie- och vägledningstjänsterna dras in på, eftersom det också blir färre elever att vägleda.

Men han säger också till Sveriges Radio Sörmland att det vore bra med mer studie- och yrkesvägledning redan i tidigare åldrar och att det är hela skolans ansvar att de får den informationen.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".