SÖRMLAND

Bönder i trångmål har en kompis

Det finns hjälp att få för dom bönder som hamnar i trångmål och inte längre orkar eller kan ta hand som sina djur.
Sju hästar och sex kor nödslaktades ju på onsdagen på en gård i Sörmland. LRF har sedan några år projektet ”bondekompis” för att stötta kollegor som hamnat i trångmål.

Rune Johansson i Barva utanför Eskilstuna är en rutinerad bonde. Han har också varit ordförande för LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) i Sörmland.

När idén om ”bondekompis” kläcktes för några år sedan föll det sig naturligt för Rune Johansson att ta sig an uppgiften.

Det är ofta olika orsaker till att en enskild bonde hamnar i trångmål: det kan handla om trasslig ekonomi eller sjukdom för att ta ett par exempel.

– Mycket beror på att det faktum att jobbet som bonde är ett ensamt jobb, spekulerar Rune Johansson.

I det ligger också att man som ensam bonde har svårt att vända sig till någon och be om hjälp, menar han.

– Man är ju van att klara sig själv, förtydligar han.

Det är inte ofta det går så illa, som i fallet på onsdagen, då sju hästar och sex kor nödslaktades på grund av vanvård. Djuren hade fått så lite foder att en del av dem knappt orkade stå på benen, enligt polisen.

– När det gått så långt och jag som bondekompis blir kallad så handlar det om att stötta bonden, för bonden i ett så tragiskt fall mår ju också fruktansvärt dåligt, säger Rune Johansson.

Men som väl är går det inte så långt ofta. En bondekompis kan träda in och stötta en bondekollega i trångmål med att skaffa ekonomisk rådgivning eller avlastning med djuren om djuren riskerar fara illa.

– Ja, jag kan försöka leta reda på någon annan gård, som tillfälligt kan ta hand om en sjuk bondes djur, berättar Rune Johansson.

Trots den här hjälpen från LRF så händer det ändå då och då att djur far illa, som nu på onsdagen.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".