Eskilstuna

Skattebetalarna räddar avloppssatsning

Skattebetalarna i Eskilstuna tvingas nu skjuta till 30 miljoner kronor till den kommunala koncernen Kommunföretagen. Pengarna ska täppa till de ekonomiska hålen efter investering av kommunalt vatten och avlopp längs Mälarstranden.

Det blir alltså kommunens skattebetalare som tvingas gå in och rädda Kommunföretagens dotterbolag Eskilstuna Energi och Miljös röda siffror.

Men pengarna ska utifrån vissa villkor betalas tillbaka senast 2016 när va-projektet är avslutat och kommunens energibolag Energi och Miljö fått in huvuddelen av anslutningsavgifterna från anslutna fastighetsägare.

Kommunen satsar på att bygga ut vatten och avloppsnätet längs Mälarstranden eftersom allt fler människor bor åretrunt där. 

Va-lösningar med enskilda avlopp är inte acceptabla eftersom de innebär en ökande belastningen på miljön, då avloppen kan läcka ut övergödande ämnen i Mälaren.

Eskilstuna kommun hade ett överskott på 44 miljoner förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".