Färre väktarkameror på allmän plats

Allt färre övervakningskameror sätts upp på torg och liknande platser - däremot ökar ansökningarna hos länsstyrelsen att få sätta upp kameror i butiker.  Det förekommer också att privatpersoner vill sätta upp en övervakningskamera på sin tomt.

. Vi får inte många ansökningar alls över allmänna ytor, områden där allmänheten har tillträde, det ligger i stort sett still sedan några år tillbaka, säger  Yvonne Carlsson,  handläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

I Sverige är det två lagar som reglerar kameraövervakning, lagen om allmän kameraövervakning och personuppgiftslagen, PuL. Lagarna överlappar varandra.

Kameraövervakning på allmän plats handhas av länsstyrelsen men gäller det privat mark, en kamera utanför din villa till exempel så regleras det av personuppgiftslagen och då är det Datainspektionen som är tillsynsmyndighet.

Som privatperson har du alltså rätt att sätta upp en kamera på tomten, men bara ha upptagningsområde där, man ska kunna passera på gatan utan att bli filmad.  Det är då inte länsstyrelsen som har tillsyn över detta, om någon känner sig kränkt av att ha blivit fotograferad.

– Vi har ingen kontroll alls över det, utan den kränkte får i så fall kontakta polisen, säger  Yvonne Carlsson.

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista