OXELÖSUND

Miljoner satsas på att få ner supandet

Fler anmälningar från skolan till socialtjänsten om barn som far illa det har blivit ett av resultaten när Oxelösunds kommun satsar på att barn och ungdomar i kommunen ska få en trygg och säker uppväxt. 2,2 miljoner kronor extra årligen i tre år ska gå till framförallt föräldrastöd och för att få ner alkoholkonsumtionen i kommunen.

Oxelösunds kommun utmärker sig ofta i undersökningar när det gäller hur invånarna mår- ett exempel är att alkoholkonsumtionen här nästan är dubbelt så hög som riksgenomsnittet.

I ett år har man bland annat jobbat med nätverksgrupper för olika verksamheter och redan har resultat visat sig säger samordnaren Maria Vejdal.

– Socialtjänsten säger att de märker en stor ökning av antalet ärendeinströmningar. Framför allt från de lägre åldrarna, säger Maria Vejdal.

Maria Vejdal berättar att man också fokuserar på stöd till föräldrar att det finns två stora glapp för föräldrar mellan att man har en fungerande familj till att man behöver kontakt med socialen och från att man fått kontakt med socialen till att till exempel ett omhändertagande av barnet behövs. Om man får hjälp i de glappen kanske de sista insatserna inte behövs, menar Maria Vejedal. Därför har kommunen nu satt ihop en kurskatalog till kommunens föräldrar.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista