VINGÅKER

Många utslitna socialsekreterare

I Vingåker slog socialsekreterare larm för ett år sedan, när många ur personalen blev sjukskrivna. Ett år senare har det snarare blivit värre.
I förra veckan rapporterade vi om att arbetsbelastningen för socialsekreterarna är stor i hela länet, enligt en undersökning som Akademikerförbundet gjort.

Vingåker utmärker sig genom att så många av socialsekreterarna har blivit sjukskrivna på grund av arbetsbelastningen.

På individ- och familjeomsorgen i Vingåker jobbar 20 personer men fem av dem syns inte till. De är hemma; långtidssjukskrivna. Det berättar Synnöve Gottberger som är socialsekreterare, men också ordförande i Akademikerförbundets lokala avdelning i Vingåker.

Även den ansvarige politikern Olle Olsson, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden håller med om att det kan ha varit turbulensen på jobbet som till stor del orsakat sjukskrivningarna.

Vad Synnöve Gottberger efterlyser är att den nya chefen får fast anställning så att gruppen kan få arbetsro, att man hittar kompetent personal till utlysta tjänster och att dom som är sjuka kan komma tillbaka till jobbet.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".