Sörmland

Bostadsbränderna ökar i länet

Antalet bostadsbränder i Sörmland har ökat under de senaste åren och förra året inträffade närmare 200 bränder. Det visar statistik från Räddningsverket.

Antalet bostadsbränder tenderar att variera en del från år till år, men de senaste åren visar alltså på en uppåtkurva.

– Det är bekymmersamt, för de flesta människor som omkommer i bränder, de omkommer i bostäder, säger Owe Thörn, räddningschef på Räddningstjänsten i Eskilstuna. Det är något som vi jobbar mycket med, att minska antalet tillbud och bränder, för att också minska antalet dödsbränder.

– Man kan ju förebygga genom att man har brandvarnare och skaffar sig brandsläckare och brandfilt.

Totalt inträffade 194 bostadsbränder i Sörmland 2007, vilket är en ökning jämfört med flera år tidigare. Så många bostadsbränder har det inte varit sedan 2003, då antalet bränder var nästan exakt samma. Det visar statistik från Räddningsverket. 2006 var det drygt 170 bostadsbränder.

Vad uppgången beror på är svårt att säga, menar Owe Thörn, men säger också att förebyggande arbete, med information om vikten av till exempel brandvarnare, brandfiltar och brandsläckare har gett resultat.

Trots förebyggande arbete så dör ungefär 100 personer varje år i bränder i hela landet och 2006 saknades en fungerande brandvarnare vid över 70 procent av dödsbränderna i Sverige.

Vad är då de vanligaste orsakerna till bostadsbränder?

– Ofta beror det på en kvarglömd spis eller en elektrisk apparat. Vi har haft ett antal tillbud i torktummare och diskmaskin. För några år sedan var det väldigt vanligt med kaffebryggare och tv-apparater, men det har minskat. Där har tekniken gjort att det inte är lika farligt längre.

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".