SÖRMLAND

Blå stjärnan letar medlemmar

Den frivilliga organisationen Svenska Blå Stjärnan som arbetar med krisberedskap för djur ökade med 29 medlemmar i Sörmland förra året men många fler behövs enligt föreningen för att hjälpa till vid ett utbrott av till exempel mul- och klövsjukan eller fågelinfluensan. Enligt föreningen är det oroande att Sverige riskerar att inte klara ett stort utbrott av smittsamma djursjukdomar.

Totalt har 2 300 av medlemmarna överenskommelse att ställa upp om smitta eller annan kris drabbar landet. Trots medlemsökningen är de utbildade stjärnorna alltför få, menar organisationen. Det behövs fler frivilliga vid ett halvårslångt utbrott av mul- och klövsjukan, enligt Jordbruksverkets beräkningar.

– Det är oroande att Sverige riskerar att inte klara ett stort utbrott av mul- och klövsjuka eller en större naturkatastrof, säger Christina Arosenius, veterinär och vice ordförande för Svenska Blå Stjärnan.

Det allt varmare klimatet och de öppna gränserna i Europa ökar risken för spridning av farliga djursjukdomar till Sverige. I förlängningen riskerar sjukdomar som fågelinfluensan att också drabba människor.

– Svenska Blå Stjärnans medlemmar gör en viktig samhällsinsats, men vi behöver bli fler, särskilt som hoten nu ökar, säger Kristin Sundström, generalsekreterare vid Svenska Blå Stjärnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".