Tvångsslakt väntar djurägare

En djurägare i mellersta Sörmland riskerar att få sina kor tvångsslaktade. Orsaken är att djurägaren misstänks bryta mot EUs krav på identifiering och märkning av djuren.
Djurägaren som tros ha ett 20 tal kor har hittills vägrat allt samarbete med myndigheterna. - I det här fallet är det många påtryckningar på jordbrukaren, men när det inte hjälper får man då sätta in den här mer formella proceduren, men får man trots det inte får fram ursprunget på djuren finns det bara ett beslut som återstår, det vill säga avlivning, säger Birgitta Ek, avdelningschef på jordbruksverket. Den aktuella gården ligger i en vacker omgivning med luftiga björkhagar och skogsklädda kullar ligger ett litet lantbruk med 12 synliga kor - på ytan en idyll. Men när Sveriges Radio Sörmland knackar på möts vi av inte bara av gårdsvarens ilskna skall - djurägaren är mycket avvisande och snar till hot. Han vägrar att svara på några frågor och korna får vi inte titta närmare på. Enligt en anmälan till myndigheterna är djuren omärkta men ingen vet eftersom det var år sen djurägaren hade besök av någon kontrollmyndighet. Senast gällde det ett fall av vanvård med ett djur som nödslaktades. EUs regler om märkning har tillkommit för att motverka spridning av farliga sjukdomar och länsstyrelsen tvingas nu - om så med poliseskort kontrollera om djuren är märkta, något som väntas ske de närmasta dagarna. - Den yttersta konsekvensen är att man begär sådan hjälp, säger Birgitta Ek på Jordbruksverket. För några år sedan blev det stor uppmärksamhet kring ett liknande fall i Ljungskile där Jordbruksverket tvångsslaktade ett antal omärkta kor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".