Sörmland

Skolor viktig måltavla för högerextrema grupper

Skolorna är en viktig plats för nazistiska och främlingsfientliga organisationer när de ska rekrytera nya medlemmar. Flera skolor i Sörmland har märkt av att främlingsfientliga och nazistiska organisationer försökt marknadsföra sig på skolorna. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort.

–Vi har haft affischer uppsatta från Info 14 och även haft elever som har uttryckt rasistiska och främlingsfientliga åsikter, säger Christina Häggblom som är en av rektorerna på Nyköpings gymnasium.

Sveriges radio har gjort en enkätundersökning bland landets alla skolor om man har haft påhälsning eller på annat sätt sett information om främlingsfientliga eller nazistiska organisationer i just skolan. 

I Sörmland har elva skolor svarat att man hittat propaganda i form av affischer och flygblad från olika organisationer.5 av de skolorna finns i Nyköping.

Marcus Ericsson Brunberg är skolchef på Kunskapsskolan i Nyköping och han har också erfarenhet av att en elev spridit främlingsfientlig propaganda på skolan. 

49 skolor har svarat på enkäten i Sörmland och tretton av dem, främst skolor i Flen, Katrineholm, Eskilstuna och Strängnäs har svarat att man i n t e har en policy om hur man ska handla i såna här frågor. 

Men de flesta skolor har en handlingsplan för hur man ska agera om en elev uttrycker främlingsfientliga åsikter och den gick Marcus Ericsson Brunberg efter då en elev på skolan delat ut flygblad.

– I den står det bland annat att det är viktigt att inte utestänga eleven utan att samtala med honom eller henne om åsikterna och sen också lyssna till vad det är eleven är arg eller besviken på för det är ju ofta nåt som har utlöst det här, säger Marcus  Ericsson Brunberg.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".