NYKÖPING

Dåligt med tid för nazistfrågor på skolor

Flera skolor i Sörmland tycker sig inte ha tillräckligt med resurser för att jobba mot främlingsfientliga åsikter. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort. Christina Häggblom är en av rektorerna på Nyköpings gymnasium och hon menar att det är svårt att ta sig tid för de här frågorna.

– Jag tror att det skulle vara bra om vi hade tid. Tid saknas i skolan för att jobba med sådana här frågor, säger Christina Häggblom en av rektorerna på Nyköpings gymnasium.

Sverige Radio Sörmland har tidigare berättat att Sveriges Radio har gjort en undersökning bland landets alla skolor när det gäller vilken aktivitet man märkt i skolorna från främlingsfientliga och nazistiska organisationer.

11 av 49 skolor i länet har i sin skola stött på bland annat flygblad och klistermärken med främlingsfientliga budskap, främst från grupperingen som kallar sig Info 14.

10 skolledare runt om i hela länet menar att man inte känner att man har tillräckligt med resurser att själv hantera de här frågorna. Marcus Ericsson Brunberg är skolchef på Kunskapsskolan i Nyköping, där har man bland annat nyligen haft besök från organisationen Exit - där avhoppade nazister kommit och pratat men han menar att frågan även måste drivas på högre nivå än i den enskilda skolan.

– Det handlar inte om en skolfråga utan om en samhällsfråga. Våra ungdomar är alla kommuninvånares ansvar att ta hand om och kommunen kanske borde göra en plan för hur detta ska se ut, säger Marcus Ericsson Brunberg.

Chrisitna Häggblom som är rektor på Nyköpings gymnasium menar att man gärna vill ha föreläsare i skolan men att det tar så mycket tid från kärnundervisningen och man har istället satsat på att integrera frågan i den andra undervisningen.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".