Bakgrund

Den borgerliga landstingsledningen har av landsingets egna revisorer fått kritik för sitt sätt att leda och styra verksamheten och hälso- och sjukvårdsnämnden har fått kritik för det sätt den agerat på när det gäller det stora underskottet på drygt 100 miljoner kronor 2007. (nu är det förväntade underskottet 259 miljoner)

I juni förra året så beräknades underskottet i hälso- och sjukvårdsnämdnen att hamna på 34 miljoner minus. Då signalerade divisionscheferna om att det kanske skulle bli nödvändigt med mer genomgripande strukturella förändringar för att komma till rätta med underskottet, men även om det gjordes en del så var det inte tillräckligt, enligt revisorerna, som menar att landstingsmajoriteten tog beslut om åtgärder ett halvår för sent.

Mycket av det som revisorerna kom fram till bekräftar det som den politiska oppositionen länge kritiserat majoriteten för.

Underskottet förra året på drygt 108 miljoner beror, enligt landstinget, bland annat på höga kostnader vård utanför länet och höga läkemedelskostnader.

Landstinget granskar nu verksamheten för att se vad som behöver göras. Tidigare har ledningen sagt att det inte går att utesluta uppsägningar och genomgripande förändringar. Den första uppsägningen kom på tisdagen, 60 anställda varslades om uppsägning.

Fler varsel och genomgripande förändringar väntar.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".