SÖRMLAND

Landstingsmajoriteten anklagas för handlingsförlamning av socialdemokrat

Socialdemokraterna i landstinget menar att de varsel som landstinget nu lagt på 60 anställda hade kunnat undvikas. I en debatt i Sveriges Radio Sörmland under onsdagen kritiserade socialdemokraten Åsa Kullgren landstingsmajoriteten för bristande handlingskraft.

Det var under tisdagen som beskedet att Landstinget Sörmland varslar 60 personer om uppsägning kom. Det är ett allmänt varsel, som berör alla personalkategorier, inom hälso- och sjukvården.

Enligt den senaste prognosen går hälso- och sjukvården i Sörmland mot ett beräknat underskott på 259 miljoner kronor i år.

Den kritik som oppositionen i landstinget har och har haft mot landstingsledningen bekräftades nyligen av landstingets egna revisorer. Den borgerliga landstingsledningen har av landstingets egna revisorer fått kritik för sitt sätt att leda och styra verksamheten och hälso- och sjukvårdsnämnden har fått kritik för det sätt den agerat på när det gäller det stora underskottet som i år väntas hamna på 259 miljoner.

I juni förra året så beräknades underskottet i hälso- och sjukvårdsnämnden att hamna på 34 miljoner minus. Då signalerade divisionscheferna om att det kanske skulle bli nödvändigt med mer genomgripande strukturella förändringar för att komma till rätta med underskottet, men även om det gjordes en del så var det inte tillräckligt, enligt revisorerna, som menar att landstingsmajoriteten tog beslut om åtgärder ett halvår för sent.

Mycket av det som revisorerna kom fram till bekräftar det som den politiska oppositionen länge kritiserat majoriteten för. Underskottet beror, enligt landstinget, bland annat på höga kostnader vård utanför länet och höga läkemedelskostnader.

Landstinget granskar nu verksamheten för att se vad som behöver göras. Tidigare har ledningen sagt att det inte går att utesluta uppsägningar och genomgripande förändringar. Den första uppsägningen kom alltså igår, 60 anställda varslades om uppsägning. Fler varsel och genomgripande förändringar väntar.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista