eskilstuna

Psykiskt funktionshindrade ska kartläggas

Ansvariga inom socialpsykiatrin svarar på kritiken från kommunens revisorer om Eskilstuna kommuns brister i arbetet med de psykiskt funktionshindrade. Revisorerna tycker bland annat att Eskilstuna kommun så fort som möjligt bör kartlägga hur många personer som lever med psykiska funktionshinder och som därmed kan behöva stöd.

Revisorerna anser att det behövs en inventering eftersom det annars finns en risk att kommunens olika förvaltningar gör olika bedömningar och att insatser inte samordnas.

– Vi planerar att göra en kartläggning i slutet av året och anledning till att vi inte gjort det på flera år är att vi tycker att vi har en relativt god koll, säger Johan Lindström som är chef för socialpsykiatrin i Eskilstuna kommun.

Johan Lindström har själv precis fått uppföljningen av revisorernas granskning som gjordes för sju år sedan. Johan Lindström anser att kommunen, även om det saknas en dokumenterad kartläggning har en bra uppfattning om hur många med psykiska funktionshinder som lever i kommunen och som behöver hjälp.

Även i revisorernas granskning kommer det fram att utvecklingen i Eskilstuna under de senaste sju åren har gått åt rätt håll. Den som behöver får bo i gruppbostad och de flesta i den här gruppen får också hjälp med att hitta en sysselsättning.

Men varför har det då varit så svårt att få till en tydlig kartläggning som visar hur många det är i Eskilstuna som har psykiska funktionshinder och därmed behöver hjälp i vardagen?
– Det har inte funnits några bra modeller i hur man inventerar, menar Lindström.

Men nu ingår kommunen i ett projekt med socialstyrelsen där vi ska ta fram en gemensam modell för så här inventering.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".